Ruimteschip Aarde

KRO-NCRV

Ruimteschip Aarde

In de documentaireserie Ruimteschip Aarde van KRO-NCRV neemt André Kuipers je met schitterende ruimte- en natuurbeelden vanuit het heelal mee naar Nederland. Op deze manier beleef je hoe mooi, maar ook kwetsbaar onze planeet is. Hoe kunnen we mensen informeren en bewust maken van de staat van Nederland, van hun eigen buurt en de eigen achtertuin? Hoe kunnen we een breed maatschappelijk probleem omzetten naar een individuele, persoonlijke beleving en zo beter invoelbaar maken?

Oplossing

Voor Ruimteschip Aarde heeft Webmapper met Frédérik Ruys (Vizualism) en Philip van der Lugt (LugtAarde Consult) een interactieve, gebruiksvriendelijke kaart ontwikkeld, die satellietdata en rekenmodellen aan postcodes verbindt. Deze scrolly’s vertellen de verhalen rond de thema’s Biodiversiteit, Lichtvervuiling, Luchtvervuiling en Wateroverlast vanuit het heelal tot aan verschillende locaties in Nederland.

Vervolgens vul je in de postcodetool jouw postcode in om te ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw woning te zien zijn, of je in de toekomst droge voeten houdt, hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt en hoeveel bijensoorten er in jouw buurt leven.

In 2023 won dit project de Zilveren Dutch Interactive Award (in de categorie Data) en de NPO Innovatie Award.