Bevrijdingskaart

Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Bevrijdingskaart

Het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum van het ministerie van Defensie op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Om in 2020 te vieren dat  Nederland 75 jaar geleden bevrijd was, werd gezocht naar een manier om door middel van interactieve kaarten een breder publiek te laten kennis maken met deze bijzondere en waardevolle informatie over de route van de geallieerden vanaf Normandië tot aan de bevrijding van Nederland.

Oplossing

Samen met het NIMH ontwikkelden we een interactieve kaartapplicatie. We koppelden de troepenverplaatsingen, bombardementen en bevrijdingen van gemeenten niet alleen aan geografische locaties, maar ook aan de tijd. We hebben de scans van de geallieerde stafkaarten gegeorefeerd en verwerkt tot een tile cache en de moderne kaart kreeg een historische look&feel om te dienen als referentiekaarten.

Door per dag een nieuw stuk kaart te ‘onthullen’ hebben bezoekers een jaar lang stap voor stap de bevrijding kunnen volgen vanaf 1 juni 1944 in Normandie tot de bevrijding van Nederland in mei 1945. Naast de dagelijkse ontwikkelingen belichtten we maandelijks een nieuwe episode met foto’s, video’s en verhalen, waar we letterlijk inzoomden op het strijdtoneel en de kaart meedraaiden in de richting van het front.