De Bilt zet PDOK Kaart in voor afvalbakadoptieplan

Om het beheer van de openbare ruimte betaalbaar te houden, verwijdert de gemeente De Bilt vanaf maart 2015 een flink aantal afvalbakken. Met behulp van PDOK Kaart laat de gemeente zien, welke afvalbakken blijven, welke definitief verdwijnen en welke geadopteerd kunnen worden. Webmapper realiseerde deze interactieve kaart in opdracht van PLAN terra, het adviesbureau dat het Implementatieplan afvalbakken begeleidt.

Afvalbaksticker

Afvalbakkenkaart

PDOK Kaart is gekozen als alternatief voor commerciële kaartdiensten zoals Google Maps of ArcGIS Online:

  • is door iedereen gratis en vrij te gebruiken
  • is gegarandeerd reclamevrij
  • ondersteunt Keyhole Markup Language (KML)-bestanden
  • gebruikt de Basisregistratie Topografie (BRT)

Overheden, zoals gemeente De Bilt, komen bovendien in aanmerking als PDOK Basis-gebruiker, waarmee zij een gegarandeerd serviceniveau en voldoende capaciteit krijgen om de PDOK-services in grootschalige, bedrijfskritische processen toe te passen.

Vanuit Excel naar een KML-bestand op Dropbox

De basis voor de interactieve kaart vormde een Excel-spreadsheet, waarin de informatie over de 455 afvalbakken is verzameld. De locatie van iedere afvalbak is hierin aangeduid met RD-coördinaten, de woonplaatsnaam, de naam van de straat, plein of park en de beslissing: blijven, verdwijnen of adopteren. Het bestand is opgeslagen als CSV-bestand. Ten slotte hebben we dit CSV-bestand omgezet naar een KML-bestand. In deze stap zijn ook de RD-coördinaten omgezet naar geografische coördinaten in WGS-84. Lees het artikel Brandweer opent data - Deel 1: van tabel tot kaart voor een technische uitleg van dit proces.

Overzicht afvalbakken in Excel.

Legenda bij de kaart.

In het KML-bestand is bovendien de vormgeving vastgelegd, zodat je aan het icoontje op de kaart direct ziet, of afvalbakken blijven, verdwijnen of geadopteerd kunnen worden. Het KML-bestand is samen met de iconen op Dropbox geplaatst.

PDOK Kaart Wizard en Dropbox

Dropbox

PDOK Kaart Wizard.

Met de PDOK Kaart Wizard hebben wij een hyperlink en HTML-code gegenereerd om PDOK Kaart en het KML-bestand met afvalbakken uit Dropbox op de website van gemeente De Bilt te plaatsen. In stap 2 van de PDOK Kaart Wizard is de optie Markers uit URL, bestand of tekst gekozen. In de Help worden als voorbeeld-URL’s wel maps.google.nl en maps.google.com genoemd, maar geen Dropbox. Let op: om bestanden uit Dropbox te gebruiken, moeten de URL’s naar deze bestanden worden aangepast van https://www.dropbox.com/ naar https://dl.dropboxusercontent.com/. De webredactie van de gemeente De Bilt heeft ten slotte zelf de interactieve kaart met afvalbakken op haar website geplaatst.

contact

Meer weten? Bel of mail ons gerust!

Webmapper is gevestigd in
De Klompenfabriek:

Weerdsingel Westzijde 33a

3513 BC Utrecht

info@webmapper.net

+31 (0) 30 227 01 16